De balans in beweging instructie10
Algemeen

Lessen

Algemeen

Er worden zeven dagen in de week groeps- & privélessen gegeven, zowel overdag als in de avond. De lessen zijn ingedeeld op niveau. Tevens is het mogelijk om met eigen paarden, ook van buiten manege Tinte, deel te nemen aan onze lessen.

De lessen worden door verschillende instructrices gegeven. Hierdoor kan je zelf kiezen bij wie je jezelf het prettigste voelt en waar je je het beste bij kunt en wilt ontwikkelen als ruiter.

Er is voor gekozen om te werken met leskaarten & losse lessen in plaats van met abonnementen. Daardoor zit je niet aan een vaste dag of tijd vast. Je kan je dus per keer inschrijven in de les die jou past qua dag, tijd en niveau. Inschrijven kan via ons “boek”. We leggen je graag aan de bar uit hoe dit werkt. Dit is (nog) niet gedigitaliseerd. Je kan ons altijd even een appje sturen of bellen om je op te geven, dan zorgen wij dat het in het boek komt te staan.

Wij werken met een dynamisch maximum ruitergewicht. Dit wordt dynamisch genoemd omdat dit gewicht gebaseerd is op het actuele paardenbestand en wat de paardjes aankunnen. Dit kan dus per periode verschillen. Op dit moment is ons maximale gewicht 85kg.

Dressuur­les

Dressuur is de basis van het paardrijden. Dressuur betekent ook wel het gymnastiseren en het gehoorzaam maken van het paard door de ruiter. Ben je een startende ruiter, dan leert het paard eerst jou rijden voordat de rollen om zullen draaien. Er zijn groepslessen variërend vanaf starter tot aan hoger wedstrijdniveau.

Ben je nieuw? Dan adviseren we altijd te starten met een privéles, zodat we in kunnen schatten welke lessen geschikt zijn voor je.

Horsefysio les

Wil je wat afwisseling op je dressuur maar is springen niet zo jouw ding? Wil je je paard op een speelse manier toch gymnastiseren? Dan is de horsefysio les wat voor jou! Horsefysio is eigenlijk dressuur over balkjes. Je gaat niet doorbouwen zoals bij springen, maar je gaat je paard meer na laten denken waar hij zijn benen moet laten. Een gezellige gevarieerde les waarin de balkjes steeds in andere patronen neergelegd worden. Je moet minimaal half gevorderd zijn om aan deze les deel te mogen nemen.

Springles

Er worden verschillende springlessen gegeven. De springlessen zijn ook verdeeld in niveau. Om te mogen springen moet de ruiter eerst de dressuur goed beheersen, meedoen kan alleen in overleg met je instructie. Naast springles dient een manegeruiter ook dressuurlessen bij ons te volgen. Ook is het mogelijk als je in de springlessen zit, om mee te doen met de vaardigheids- en springproeven van de Manege en Ruiterbond.

Carrousel­les (8-tal)

Vind je het leuk om in teamverband dressuurmatig te rijden dan is deze les wat voor jou. Je leert snel te reageren, samen te werken, perfecte voltes te rijden, goed je tempo te beheersen en je paard te begrenzen. De paarden worden er soepel en los van. Om deel te kunnen nemen aan de les moet je goed kunnen sturen en je tempo kunnen beheersen. Het is geen vrijblijvende les, in de zin dat je kunt inschrijven wanneer je een keer wilt meedoen. Wekelijkse deelname is erg belangrijk. Carrousel rijden is teamsport.

PaPo Lessen

Ook zijn er bij ons PaPo lessen. Dit zijn lessen waarin manegepaard- en ponyruiters gecombineerd mee kunnen doen. Zo kunnen de stoerdere ponyruiters al wat gave lessen meerijden in de grote bak en kunnen de meiden die bijna de overgang pony/paard gaan maken al een beetje wennen aan de lessen, de instructie en de paarden. De lessen die momenteel PaPo te volgen zijn, zijn de behendigheidslessen, de spelletjes les en de pushball les.

Behendig­heidsles

Dit is een leuke gevarieerde les waarin de behendigheid van de ruiter getraind wordt. Wil je jezelf voorbereiden op het buitenrijden? Wil je wat handiger worden te paard? Dat leer je allemaal in deze les. Pionnen, flex balken, hoepels, alles komt langs. Ook is dit een leuke voorbereiding op de vaardigheidsproeven van de Manege en Ruiterbond.

Spelletjes­les

Zoals je naam al zegt, dit is een les waarin je begint om je paard met dressuur even warm te rijden, maar daarna overgaat in het doen van spelletjes. Soms in team verband, soms individueel. Voor deze les heb je wel wat lef nodig en je moet het leuk vinden om snelheid te maken! Elke keer zullen er andere spelletjes verzonnen en uitgevoerd worden.

Pushball

Pushball is in simpel Nederlands gezegd: paardenvoetbal. Het is een teamsport waarbij je in 2 teams, rood en groen, tegen elkaar speelt en probeert zo veel mogelijk te scoren. Het paard is degene die met de bal loopt. De ballen zijn minimaal 1.10/1.20m groot om te voorkomen dat het paard op de bal gaat staan. Het doel bestaat uit pionnen. Alles is dus geheel paard vriendelijk. Al met al een gezellige les waarin enthousiasme en lol met je knol voorop staat!

Sportklas

Deze les is een besloten groep. Je mag alleen deelnemen wanneer je gevraagd bent voor deze groep, daarbij moet je minimaal een gevorderd niveau beheersen en op elk paard durven rijden. In deze les werk je als groep naar een hoger niveau. De les duurt 1,5uur. Er is o.a. theoretische onderbouwing en verdieping voorafgaande aan de les via de whatsapp groep. Eer wordt als groep gewerkt naar niveaus zoals bekend zijn binnen proefjes/wedstrijden. Ook is er de mogelijkheid om met een manegepaard KNHS te starten.

Privélessen

Naast onze groepslessen is het ook mogelijk individueel les te krijgen. De privélessen zoals wij ze omschrijven duren 30 of 60 minuten. Heb je nog helemaal geen rijervaring, dan starten wij altijd met een aantal privélessen van 30 min. tot je geschikt bent om in de starters les verder te rijden. Uit ervaring blijkt dat je sneller leert van deze persoonlijke begeleiding en dat je daardoor beter kan instromen in de lessen. Kan je al rijden en wil je jezelf nog meer verbeteren met een privéles, of vind je in een groep rijden gewoon niet fijn, de privélessen worden gegeven op elk niveau!

Longeerles/­werken aan de hand

Niet iedereen heeft de wil of mogelijkheid om op een paard te rijden. Denk aan lichamelijke of medische beperkingen of andere interesses. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze dan niet met paarden bezig willen/kunnen zijn. Daarom bieden we ook lessen aan naast het paard. Trainen kan namelijk ook heel goed vanaf de grond! Deze lessen zijn ook erg leuk te volgen voor ruiters die naast hun reguliere rijlessen, het paard op een andere manier willen trainen.